70 bin öğretmen atanabilir nasıl mı?

MEB’de kadrosu olan ancak çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 70 bin öğretmen geri çağrılıyor. Bakan Ömer Dinçer “Başka kurumlara geçmek istiyorlarsa, kadrolarını da aldırsınlar. Kadro işgal etmesinler” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, kadrosu Milli Eğitim Bakanlığı’nda olduğu halde okulda ders vermek yerine çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 70 bin öğretmeni geri çağıracağını açıkladı.

Dinçer, bazı öğretmenleri TBMM’de danışman yapmak için kendisine başvuran Ak Parti, CHP, MHP ve BDP’li milletvekillerinin isteklerini de geri çevirdi. Konuyu TBMM Başkanı Cemil Çiçek’le paylaştığını belirten Dinçer, “Sayın Başkan bana hak verdi. Türkiye’de 660 bin kadrolu öğretmen var. Bu 70 bin de bunun içinde. Başka kurumlara geçmek istiyorlarsa, kadrolarını da aldırsınlar. Kadro işgal etmesinler” dedi.

Artık bilgisayar kullanabilen, yabancı dil bilen öğretmenlere ihtiyaç olduğunu ve bakanlıkta da bu özellikleri taşıyan eğitimcilere öncelik verdiğini belirten Dinçer, şöyle konuştu:

Devamsızlıkta birinciyiz

“Dünya Bankası’nın raporunda oldukça ibretlik tespitler var. Tüm OECD ülkeleri içinde, işe geç kalma ve devamsızlıkta en yüksek oran Türkiye’deki öğretmenlerin. Bu raporların her biri, Türkiye’de değişik bilim adamlarının yaptığı analizlerden ve raporlardan hareketle ortaya konulmuş bir çalışma. Eğitimin niteliğinin artırılması için öğrencilerimizin sınıfta olması gerekir. Ama biz bu ülkede özellikle 2’nci yarıyılda, marttan, nisandan sonra çok değişik sebeplerle, mesela üniversite veya SBS’ye hazırlık kursları, 19 Mayıs, 23 Nisan sebebiyle çocuklarımızı sınıftan alıyoruz. Yine öğretmenlerimiz, çocuklar kursa gittikleri için etkin bir şekilde ders veremiyorlar, eğitime belki katkıları orada sınırlı kalıyor. Yine başka bir sorun da bu geçici görevlendirmeler, aile atamaları, sağlık atamaları yahut diğer atamalar sebebiyle 70 binden fazla öğretmen, şu anda Milli Eğitim Bakanlığı’nda kendi bulunduğu kadroda görev yapmıyor. Valiliklerde, il müdürlüklerimizde, öğretmen evlerinde, Gençlik Spor Bakanlığı’nda, Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda, TBMM’de öğretmen görevli. O görevlendirilmiş öğretmenlerin yerine biz öğretmen de koyamıyoruz, çünkü kadrosunu muhafaza ediyor. Böyle bir yapı içerisinde öğrenci ve öğretmen sınıfta değilse, dünyanın en güzel müfredatını hazırlasanız, eğitiminizin kalitesini nasıl artırırsınız?”

Asıl öğretmen alımı ağustosta

Başbakan Tayyip Erdoğan, şubatta atanamayacak öğretmenlere umut verdi. Erdoğan Ulusa Sesleniş konuşmasında şunları söyledi: “Biz, eğitimin önündeki en büyük tehlikelerden birinin siyasallaşma olduğuna inandık. Bu inançla, diğer pek çok alanda olduğu gibi öğretmen atamalarında da objektif kriterleri benimsedik. Suiistimale, kayırmacılığa, partizanlığa son verdik. 29 bin yeni kadronun 17 bini Milli Eğitim Bakanlığına tahsis edilmiş durumda. Bu vesileyle, şubat ve ağustos aylarında öğretmen alımlarını gerçekleştireceğimizin müjdesini vermek istiyorum. Ancak, esas alımları ağustos ayında gerçekleştireceğiz. Bunun özellikle bilinmesini istiyorum.”