Acun’u ve MİT’i uyardılar

Haber 7 yazarı Mehmet Teber’in başkanlığını yaptığı Pedagoji Derneği Acun’a ve MİT’e mektup gönderdi. Dernek Acun’dan, ‘Yetenek Sizsiniz’ yarışmasında ekrana çocuk yarışmacı çıkarılmamasını istedi. 15 yaşından büyüklerin yarışmalara katılması gerektiğini belirten Dernek, bu yarışmacıların da uzman gözetiminde olması gerektiğini vurguladı.

Pedagoji derneği, MİT’e yazdığı mektupta, çocuk sayfasının sadeleştirilmesi gerektiğini bildirdi. MİT’in sayfasındaki oyunu eleştiren dernek, oyunlardan birindeki cevabın da tartışmalı olduğunu iddia etti. Cevabı ‘gizlice gözlemek’ olan soru için Dernek şu değerlendirmeyi yaptı: “Göz göze geldiğimiz ve bize gülümseyen kişiler hakkında, bilgi edinme yolu olarak gizlice gözlem yapmanın lanse edilmesi yanlıştır. Bu cevap çocukların iletişim yöntemlerine zarar verebilecektir.”

ACUN MEDYA’YA MEKTUP

Pedagoji Derneği’nden Acun Medya’ya gönderilen mektupta, çocuğun olduğu her programın dikkatle izlendiği belirtilerek, yeteneklerin doğru yöntemlerle ve uzman görüşüyle keşfedilmesi gerektiği ifade edildi. Mektupta, ‘Bazen onların iyiliği adına yapılan uygulamalar farkında olmadan onların ruh dünyasında kırılmalara ve ezilmelere yol açabilmektedir.” denilerek, yarışmaya katılan çocukların yaşayacağı olumsuzlukların giderilmesi için şu öneriler iletildi:

 

BM’ye göre 18 yaşın altındaki herkes çocuk sayılmaktadır. Derneğimiz 15 yaş altı çocukların yukarıda saydığımız etkenler nedeniyle bu tarz yarışma programlarına alınmamasını daha doğru bulmaktadır.
Program ekibi bünyesinde bulunduracağınız psikolog ve pedagoglar 15 yaş ve üstü başvurularda başvuru sürecinden itibaren öncelikle aileyi bilgilendirip, sonrasında çocukları sürekli gözetim altında tutarak, bu çocukları olası zararlardan korumuş olacaklardır.
15-18 yaş arası çocuklar, sahnede performans sergiledikten sonra genel kanaat üst tura çıkmaları için olumsuz olduğunda, şu anda yaptığınız gibi oylamadan göndermek yerinde olacaktır. Bu çocuklar için jürinin yaptığı değerlendirmelerin pozitif ve teşvik edici olması, olumsuz kelimeler içermemesi daha doğrudur. “Bu performans olmamış” demek yerine “Performansının şu kısmını beğendim, şuraları şu şekilde yaparsan daha iyi olur.” şeklindeki geri bildirimler çocukları yeteneklerini geliştirmek için motive edecektir.

MİT’İN ÇOCUK SİTESİNE ELEŞTİRİ

Son günlerde adı sıkça anılan Milli İstihbarat Teşkilatı’na da bir mektup yazan Pedagoji Derneği, MİT’in çocuk sayfası oluşturma çabasını takdirle karşıladığını belirtip, “Pedagoji Derneği olarak çocuk için yapılan sayfaların çocukların anlayışına ve ruh dünyasına uygun olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu amaçla aşağıdaki çalışmaları yapmanız, attığınız çocuk sayfası adımını daha da güzelleştirecektir.” denilerek şu öneriler iletildi:

Öncelikle çocuk sayfanızı ayrı bir sayfada açmanız ve çeşitli yaş gruplarına göre uyarlamanız yerinde olacaktır. Çocuk kavramı 0-18 yaşı içine alan geniş bir kavramdır. En azından sitenizin çocuk bölümünü okul öncesi ve okul çağı olmak üzere iki kategoride hazırlayabilirsiniz. Daha ayrıntılı bir çalışma ise 2-7 yaş, 7-12 yaş, 12 yaş ve üzeri şeklinde olabilir.
Sayfa içeriğiniz çocukların anlamayacağı kelimelerle doludur. Çocuklar için hazırlanan metinlerin çocuk metin yazarları tarafından kontrol edilmesi ve çocuklar için sadeleştirilmesi yerinde olacaktır. “Devlet”, “İstihbarat” gibi kavramlar daha çocuksu anlatılabilir, MİT’in nasıl çalıştığı, MİT’e nasıl personel alındığı çocuk dili ile anlatılabilir.
Sitenizde yer alan oyunların geliştirilerek daha fazla oyuna yer verilmesi yine doğru bir adım olacaktır. Sitenize eklenen oyunların araştırmaya, sıra dışı düşünmeye sevk etmesi ve daha orijinal içerikli olması iyi olabilir.

CEVABI TARTIŞMALI SORU

Pedagoji Derneği’nin cevabını tartışmalı bulduğu soru şöyle; “Barınma ihtiyacını karşılayıp, rahat bir uyku uyuyan Ahmet, adayı keşfe çıkar. Yerli kabile ile karşılaşan Ahmet onların davranışlarını ve diğer canlılara olan yaklaşımlarını anlamak için, sizce ne yapmalıdır?”

Cevaplar: a) Kendini tanıtmak, b) Kaçmak, d) 2-3 gün onları gizlice izlemek

Oyunda doğru şık olarak d şıkkı veriliyor.

Ahmet’in maceraları oyununu, çocukları test mantığı içinde düşünmeye sevk etmektedir ve çocuklar için sürükleyiciliği bulunmamaktadır. Bunun yanında oyunun üçüncü sorusunun cevabı tartışmalıdır. Ahmet bu soruda, kendine bakan ve gülümseyen insanlar hakkında bilgi edinmenin yolu olarak gizlice gözlem yapmayı tercih etmiştir. Göz göze geldiğimiz ve bize gülümseyen kişiler hakkında, bilgi edinme yolu olarak gizlice gözlem yapmanın lanse edilmesi yanlıştır. Bu cevap çocukların iletişim yöntemlerine zarar verebilecektir.

Pedagoji Derneği olarak sizi çocuk sayfasına yer ayırdığınız için tekrardan tebrik ediyoruz. Bunun yanında çocuk sayfasının ayrı bir sayfada açılmasını, sayfanızı yaş gruplarına göre ayırmanızı, metinlerin ve oyunların pedagojik denetimden geçerek yayınlanmasını talep ediyoruz.