Bu Yıl Üniversiteye Giriş Sınavlarına Özel Okullar Damgasını Vurdu

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) 2011 yılı Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yükseköğretim Sınavı’nın (LYS) şampiyon okullarını açıkladı. Yapılan sıralamaya göre, en başarılı eğitim kurumları arasında başı özel okullar ile fen liseleri çekti. YGS ve LYS’deki 23 alan ve puan türünden 21’inde özel ve fen liseleri birinci oldu.

ÖSYM, geçtiğimiz yılki YGS ve LYS sınavlarında okulların başarı grafiğini çıkardı. Listede, Türkiye genelindeki 7 bin 884 okul, bütün puan türlerinde ayrıntılı olarak sıralanıyor. Okulların YGS ve LYS’de çıkardığı net sayısı ile üniversiteyi kazanan oranına göre yapılan sıralamaya göre, 23 alanın 21’inde özel ve fen liseleri birinci çıktı. Trabzon Özel Gülbahar Hatun Fen Lisesi YGS’de 4 dalda ve LYS’de 1 dalda olmak üzere birinci olarak büyük başarı gösterdi. Üniversiteye girişte ikinci basamak olan LYS’ye Denizli Özel Servergazi Fen Lisesi damgasını vurdu. Açıklanan net ve puan sıralamalarına göre Özel Servergazi Fen Lisesi LYS’de 4 puan türünde de birinci olarak önemli bir başarı yakaladı. Konya Büyükkoyuncu Fen Lisesi de YGS’de 3, LYS’de 1 birincilik elde etti.

Birincilikler, Trabzon, Konya ve Denizli’ye giderken bu illeri İstanbul ve Ankara takip etti. İki dalda birincilik elde eden okullar ise İstanbul Özel Çağ Fatih Fen Lisesi, Ankara Fen Lisesi ve İstanbul Özel Bahçeşehir Fen ve Teknik Lisesi oldu. Denizli Erbakır Fen Lisesi, Çanakkale Fen Lisesi, Bursa A.H. Gökbayrak Anadolu Öğretmen Lisesi, Samsun İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi de birer dalda birincilik elde ederek Türkiye’nin en başarılı okullarından oldular. Öte yandan 23 daldaki birinciliklerden sadece ikisini fen liselerinin dışındaki okullar elde ederken 21’i fen liselerinden çıktı. Fen liseleri dışında birincilik elde eden iki okuldan biri olan Bursa A.H. Gökbayrak Anadolu Öğretmen Lisesi, aynı zamanda Anadolu Öğretmen Lisesi arasından listeye giren tek okul oldu. Aynı şekilde Samsun İ.Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi de hem fen liseleri dışında listeye giren iki okuldan biri oldu hem de sosyal bilimler liseleri arasında şampiyonlar listesine giren tek okul olma başarısını gösterdi.

YGS ve LYS’deki 23 puan türüne göre yapılan sıralama, 2011 yılındaki sınavlarda gösterilen başarı esas alınarak hazırlandı. Kurum tarafından okul bazlı yapılan ayrıntılı çalışma bu yıl, 15 Mart’ta ilan edildi. ÖSYM, Türkiye genelindeki tüm okulların üniversiteye giriş sınavları olan YGS ve LYS sonuçlarını her yıl kamuoyuna duyuruyor.