MEB Liselerdeki devamsızlığın sonlanması için öğrencilerin peşine düştü.
Devamsızlığı alışkanlık haline getiren gençleri tek tek belirleyen bakanlık, öğrencileri okula döndüremeyen müdüre ‘görevden almaya’ varan yaptırımlar uygulayacak. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), liselerde devamsızlığın önüne geçmek için yeni yol haritası hazırladı. Bakanlık devamsızlık yapan öğrencileri belirledi. Her okul için ayrı ayrı hazırlanan devamsızlık raporları, 81 ilin Milli Eğitim Müdürleri’ne gönderildi. Bakanlık yeni uygulamasıyla lise müdürlerinden durumu açıklamalarını isteyecek ve okulundaki devamsızlık oranı kötü olan okul müdürüne bu durumun düzeltilmesi için süre verilecek.
KARNELER İL MÜDÜRLÜKLERİNDE
4+4+4 kademeli zorunlu eğitim yasasının Meclis’ten geçmesiyle birlikte okullardaki yapıyı iyileştirmek için adım atan MEB, öğrencileri okullarda tutmakta kararlı. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, daha önce üniversite sınavları için izin alan öğrencileri okullarda tutmak için tedbir alacaklarını açıklamıştı. Bakanlık bu defa da tüm öğrencilerin devamsızlık oranlarını mercek altına alarak, dersten kaçmaların ya da çeşitli nedenlerle dersten ve okuldan ayrı kalmaların önüne geçecek. Bakanlık bu amaçla 81 ildeki lise öğrencilerinin devamsızlık karnelerini çıkartarak İl Milli Eğitim Müdürlükleri’ne gönderdi.
İSİMLERİ TEK TEK BELİRLENDİ
Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye genelinde eğitim gören lise öğrencilerinin devamsızlıkları tek tek analiz edildi. Hazırlanan rapor sonrası devamsızlıkların fazla olduğu okulların müdürlerine bu konuda talimat verilerek bunun belli bir süre zarfında düzeltilmesi istendi.
Okul müdürlerinin okullarındaki devamsızlık sorununun çözülmemesi durumunda Bakanlık ağır yaptırımlar uygulayacak. Okul müdürlerine tanınan süre zarfında okullarındaki devamsızlık yapan öğrencilerin durumunda herhangi bir iyileşme olmazsa, müdürlere ek süre verilecek. Ancak ek sürenin dolmasının ardından okul müdürleri başarılı olamamışsa görevinden alınmaya varan yaptırımlar uygulanacak.
Öte yandan MEB, illere, bölgelere, okullara ve ailelere göre devamsızlık araştırması yapacak. Böylece bu öğrencilerin ne gibi sorunlarla karşı karşıya kaldıkları tespit edilerek sorunlara çözüm aranacak.
DEVAMSIZLIĞIN 4 NEDENİ VAR
MEB, devamsızlığın nedenlerini de başlıca 4 başlık altında topluyor. Bu başlıklar sırasıyla şöyle:
Ekonomik, sosyal ve kültürel boyut: Ailevi nedenler, göçerler, erken evlilik ve nişanlılık, geleneksel nedenler, sağlık nedenleri.
Engellilik hali: Zihinsel, ortopedik, görme ve işitme engeli.
Çalıştırılma: Gezici ve geçici mevsimlik tarım işçiliği, sanayi ve hizmet sektöründe, sokakta ve ev hizmetlerinde çalıştırılan çocuklar.
Kayıt sorunları: Nüfus kaydı ve adres taşınması.