Dicle Üniversitesi’nin, “kademe ilerleme durdurma cezası” verdiği İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet İnan’ın ilişiğini kesmek için mahkemeye sahte belge sunduğu iddia edildi.
Diyarbakır’daki Dicle Üniversitesi, odağında bir öğretim üyesiyle, üniversite disiplin kurulunun yer aldığı bir olayla çalkalanıyor. Üniversite, İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet İnan hakkında bir televizyon kanalında yapmış olduğu konuşmasından dolayı üç yıl önce soruşturma açtı. “Kademe ilerleme durdurma” cezası verilen öğretim üyesi, görevinden uzaklaştırıldı. Bunun üzerine Doç. Dr. Ahmet İnan olayı yargıya taşıdı. Ne oduysa işte bundan sonra oldu. Zira üniversite yönetimi, Doç. Dr. İnan’ı üniversiteden temelli uzaklaştırmak için mahkemeye sahte evrak sundu. Belgelerin, başkaları için de hazırlanıp hazırlanmadığı şüphesi, üniversitede ayyuka çıkmış durumda.
MAHKEMEYİ DİNLEYEN YOK!
Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi’nde açılan dava dosyasında mahkeme heyeti Doç. Dr. Ahmet İnan lehine karar aldı. Görevine başlatılan İnan hakkında üniversite yönetimi bir ay sonra tekrar soruşturma açtı. İnan’ı ikinci kez görevden uzaklaştıran üniversite yönetimi, bu sefer işi garantiye almak için bazı evraklar düzenledi. Ancak, mahkemeye sunulan 18.09.2009 tarihli Disiplin Kurulu toplantısına katılanların listesinin yer aldığı belgenin sahte olduğu ortaya çıktı. Mahkeme, sahte olduğunu belirlediği belgelerin üç gün içinde asıllarının getirilmesini, aksi halde ilgili kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Ama üniversite yönetimi, mahkeme kararını uygulamadı.
BU NASIL İŞ?
Üniversitenin sahte belge hazırladığını ortaya koyan tek husus bu da değil. Örneği Disiplin Kurulu Toplantı tutanağında adı bulanan Prof. Dr. Muhammet Çelik’in söz konusu belgede imzası yok. Oysa Prof. Dr. Muhammet Çelik, daha sonra yazdığı belgede; “Söz konusu tarihteki Disiplin Kurulu toplantısı oturumuna katıldım ve toplantı tutanağını imzaladım” diyor. Bu arada senato tarafından Üniversite Yönetim Kurulu’na seçildiği iddia edilen Prof. Dr. Kemal Güven’in ise bu göreve getirildiğinden haberi bile olmadığı ortaya çıktı. Doç. Dr. İnan’ın dilekçesine cevap veren Prof. Dr. Güven, çelişki dolu yazısında “Birkaç toplantıya katıldım. Ancak üniversite yönetim kuruluna üyelik için senatoca seçilme şartı gerektiğinde daha sonraki toplantılara katılmadım” ifadelerine yer verdi.
3 YILDIR DERSE GİREMEYEN İNAN, YÖK’TEN CEVAP BEKLİYOR
Mahkemeye sahte evrak sunan Dicle Üniversitesi yönetimi hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının da yapılan suç duyurusu üzerine inceleme yaptığı ve dosya için görevsizlik kararı verdiği öğrenildi. İlgili dosya YÖK’e gönderilirken hakkında soruşturma açıldıktan sonra görevden uzaklaştırılan öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet İnan üç yıldır derslere girmiyor. Maaşı kesilen ve kaldığı lojmandan atılmaya çalışılan Doç. Dr. İnan, bir hukuk mücadelesi veriyor. Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, YÖK ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Haklarını İnceleme komisyonuna dilekçelerle başvuran Doç. Dr. İnan, kendisine yönelik kinin sebebini anlamakta zorlandığını söylüyor. İnan yeni YÖK başkanının yasa dışı işlerle mücadele etmesini bekliyor.
REKTÖR SUSKUN
Konu ile ilgili olarak Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Jale Saraç açıklama yapmak istemezken onun yerine üniversite genel sekreter vekili Prof. Dr. Sabri Eyigün bilgi verdi. Prof. Eyigün yaptığı yazılı açıklamada, Ahmet İnan hakkındaki kararın Üniversite Disiplin Kurulu tarafından verildiğini ve yasal işlemlerin de hukuk müşavirliği tarafından yürütüldüğünü savundu. Alınan kararın YÖK tarafından da onaylandığını ifade eden Prof. Eyigün, üniversite yönetiminin hazırlayıp mahkemeye sunduğu sahte evraklar hakkında ise her hangi bir bilgi vermedi. Prof. Eyigün, söz konusu öğretim üyesinin suç işlediğini ileri sürerken nasıl bir suç işlemiş olduğuna ise her hangi bir izahat getirmemesi dikkati çekti.
Kaynak Ahmet Demir