Bilgisayar ve internet eğitim için kullanıldığında çocuğunuzun gelişimine ve eğitimine büyük katkısı olabiliyor ancak,bilinçsiz kullanımlarda büyük risk oluşturuyor.
STANBUL – İnternet, doğru kullanılmadığında kimi zaman çocuklar için büyük bir risk haline gelebiliyor. Uzman Psikolog Emin Dönmez, bazı anne-babaların, sokağa çıkmasını istemedikleri çocuklarını sosyal ilişkiden mahrum bırakarak bilgisayara ve yalnızlığa ittiğini belirtti.
Çocuğa internet kullanımı ile ilgili bilgi verilmediyse çocuğun interneti kötüye kullanma olasılığının yüksek olduğunu vurgulayan Dönmez, öncelikle çocuklarla internetin hangi amaçlarla kullanılacağı hakkında konuşulması, o bilincin verilmesi, bu konuda anne ve babaların çocuklarına iyi birer model olması gerektiğini söyledi.
Çocuklarının internet kullanımını kontrol edemeyeceğini düşünen ailelere ise şu önerilerde bulundu:
“Bu konuyu kontrol edemeyeceğini düşünen aileler çocuklarıyla bazı anlaşmalar yapmalıdır. Örneğin, haftanın veya günün belirli saatlerinde bilgisayarın kullanıma açık veya kapalı olması gerekir. Öncelikli olanın, dersleri ve okulu olduğu vurgulanmalı ve gereken destek verilmelidir. Mümkün olduğu kadar bilgisayar ortak kullanım alanında bulunmalıdır. Bilgisayar zorunlu durumlar harici çocuğun odasında olmamalıdır. Sakıncalı sitelere neden girmemesi gerektiği hakkında çocuklara gerçekçi bilgilendirmeler yapılmalıdır. Korkutmak için veya geçiştirmek için yanlış bilgiler vermek sakıncalıdır.”
Dönmez internet bağımlılığı hakkında şu bilgileri verdi:
– “Öncelikle gerçek dünyadan uzaklaşan kişi sanal âlemin cazibesine kapılarak gerçek olmayan ilişkiler içine girmeye başlar. Bu sanal âlemde geçirilen süre uzadıkça bireyin sosyal ilişkilerinde gerilemeler başlayabilir. En önemlisi sıklıkla internet kullanan çocukların, kendilerini sağlıklı bir şekilde ifade edemedikleri ve sosyal ortamlarda çabuk sıkıldıkları agresif davranışlarda bulundukları gözlenmektedir. Özellikle bilgisayar oyunları çocukları bağımlı hale getirmektedir.
– İnternet ortamından yoksun kaldığı durumlarda bir eksiklik duygusu, sinirlilik hali ve saldırgan davranışlar ortaya çıkabilir.
– Zaman içerisinde insanlarla yüz yüze ilişkide bulunmak istemeyebilir bu da sosyalleşmesinin azalmasına neden olur.
– Aileyle sorunlar yaşanmaya başlanır ve derslerde gerilemeler başlayabilir.
– Zamanının büyük bölümünü internette geçirir.
– Zor durumda kaldıklarında veya yanlış bir şey yaptıklarında yalan söylemeler başlayabilir.”
Dönmez bu konu hakkında yapılabilecekleri şu şekilde sıraladı:
– “Çocuklarınızı sanal ortam yerine doğal ortama yönlendirin.
– Spora, sosyal faaliyetlere yönlendirin.
– Ev içinde veya başka alanlarda yapacağınız faaliyetlerde veya değişimlerde çocuğunuzun fikrini alın.
– Yeni arkadaşlık kurmasına yardımcı olun ve arkadaşlık ilişkilerini destekleyin.
– Birçok önlemi almanıza rağmen bu durumu engelleyemiyorsanız ve çocuğunuzun okul başarısı ve sosyal yaşamı olumsuz etkileniyorsa profesyonel yardım alın.”