Fatih Projesi ile Dünya Ekonomisinde İlk 10

Akıllı tahta ve tablet bilgisayarın patentinin bizde olması ileride dünya çapında bir gelişim sağlayabileceğimizi ve Dünya ekonomisinde ilk 10’a girebileceğimizi söyleyen Ömer Dinçer Konuşmasına şöyle devam etti;

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Türkiye’nin gelecekte ilk 10 büyük ekonomi arasında olmak için büyük bir sıçrama yapması gerektiğini, bunun da Fatih Projesi ile mümkün olacağını söyledi. Projenin sadece Milli Eğitimin değil, Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nun ulusal projesi olduğunu vurgulayan Dinçer, pilot uygulama sırasında toplamda 8 milyar liralık projenin etki analizini yapacaklarını, ancak genel olarak yararlarının maliyetinden çok fazla olacağı konusunda tereddüt duymadıklarını anlattı.

Kıpır kıpır, heyecanlı

Dinçer, dün medya kuruluşlarının Ankara temsilcilerine Fatih Projesi’ni anlattı. Amfi oturma düzenindeki toplantıda, projenin en önemli unsuru akıllı tahta ve tablet bilgisayarlar da kullanıldı. Kürsüden değil de dinleyici koltuklarının karşısından konuşan Dinçer, yeni teknolojiyle öğrencilerine ders anlatır gibi çok heyecanlı, hatta kendi tabiriyle ‘kıpır kıpır’dı.

Bilgisayar ekranı, kara tahta ve beyaz tahta olmak üzere üç bölümden oluşan ‘akıllı tahta’nın projeksiyon sisteminin yarı fiyatına mal olduğunu vurgulayan Dinçer, “Vestel firması akıllı tahtayı Türkiye’de yaklaşık 557 bin dersliğe yetecek şekilde nisan ayında seri üretmeye başlayacak. Milli Eğitim Bakanlığı akıllı tahtanın patentini aldı. Akıllı tahtayı dünyaya da pazarlamayı düşünüyoruz” dedi.

Titanik’ten esinlendik

Dinçer, projenin maliyetinin büyüklüğü ile eğitim sistemine sağlayacağı yarar arasındaki ilişkiyi değerlendirirken, önce projenin dört yıllık maliyetinin 8 milyar lira olduğunu bildirdi. Teknolojideki gelişmelerle bu maliyetin düşebileceğini vurgulayan Dinçer, nisan sonu mayıs başında da öğretmenler, veliler ve öğrencilere projenin kendilerine ne gibi katkıları olduğu ve neleri eksik bulduklarına dair sorular yöneltip, etki analizi yapacaklarını duyurdu.

Dinçer’e, Türkiye’de hâlâ birleştirilmiş sınıflar bulunduğu, ısınma, derslik gibi altyapı sorunlarının yaşandığı hatırlatılıp, bu eksiklikler ortadayken bu tür bir yatırımın ne kadar yararlı olacağı da soruldu. Dinçer’in yanıtı, “Türkiye ilk 10 ülke arasına girecekse bir sıçrama yapmak zorunda. Bu sıçramayı da Fatih yapacaktır” oldu. Projeyi hayata geçirirken, Titanik filminin yapımından esinlendiklerini anlatan Dinçer, film çekilirken ilk kez yönetmen ve yönetmen ekibi, ışık şefi ve ışık ekibi, kostüm şefi ve kostüm ekibinin ad-hoc komiteler halinde çalıştığını anımsatarak, “Her uygulamanın koordinasyonunda ekip başı ve ekibi birlikte karar aldı. Fatih’i ulusal bir proje haline getirdik” diye konuştu.

Hırsızın elinde kalır

Hem tabletler hem de akıllı tahtadaki dev monitör sadece bu iş için tasarlandığından, başka bir amaç için kullanılamıyor. Tablet bir süre tahtayla temasa geçmezse çalışmaz hale geliyor. Akıllı tahtadaki TV monitörü de sadece bu sistem için kullanılabildiğinden, çalınması halinde hırsızın elinde kalıyor. Sistemdeki dersleri veliler www.eba.gov.tr adresinden görebilecekler.