Fatih Projesinin Eğitime Katkıları

Talim ve Tebriye kurulu başkanlığı kapsamındaki fatih projesi elektronik ortamda incelenerek öğrenciler eksiklerini anlık olarak görebilecekler.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Emin Karip, Fatih Projesi’nin içeriklerinin arasında z-kitapların da yer aldığını anımsattı.

Bu kitapların animasyon videolarla zenginleştirildiğine değinen Karip, bu içeriklerin oluşturulan komisyonca incelenerek onaylandığını belirtti.

Kurul tarafından yayınlarda yapılan incelemeler hakkında da bilgi veren Karip, komisyonun incelemesinin sonunda bir rapor hazırlandığını ve bunun yayıncıya gönderildiğini bildirdi. Z-kitapların incelenmesinde ise bazı farklılıkları hayata geçirdiklerini anlatan Karip, şunları söyledi: “Z-kitaplarla ilgili elektronik bir içeriğin incelenmesi söz konusu. Bu içeriği basılı bir ortamda inceleyemezsiniz çünkü içeriklerinde video var, animasyon var. Bunları hazırlayanlar bize bir web adresi gönderdi ve bu adresin üzerinde bir şifre verdiler. Böylece materyale eriştik. Biz görsel bir ögeyi incelerken yorumlarımızı girdik, karşı taraf da bunları görerek hemen düzeltti. Biz bir taraftan inceledik karşı taraf da düzeltti. 400’e yakın zenginleştirilmiş kitap var, bunlar zaten inceleme sırasında düzeltilerek gitti. Normalde düzeltme işlemi için komisyonun raporu gönderilir, bir iki ay beklenir. Burada elektronik ortamda bu bekleme süresi yok, anlık düzeltildi.”

Z-kitapların incelemesinin elektronik imkanlar sayesinde kısa sürede tamamlandığını ifade eden Karip, “Bu işlem için de yine komisyon oluşturduk, komisyon üyeleri, inceledi ve rapor hazırladı. Kurulun kabul etmediği z-kitaplar oldu, yeterli bulmadıkları oldu. Önümüze gelen z-kitapların tümünü kabul etmedik. Bir kısmının yetersiz olduğunu gördük çünkü zenginleştirmeler çok azdı” diye konuştu.

Ders kitaplarının incelenmesine yönelik uygulanan prosedürün z-kitaplar için de uygulandığına dikkati çeken Karip, “Bu inceleme yöntemi bizim işimizi kolaylaştırdı” dedi.

Z-kitapların incelenmesi süresince hiçbir problemin yaşanmadığını bu yöntemden yayıncıların da memnun kaldığını belirten Karip, uygulama ile düzeltmelerin ve iyileştirmelerin çok daha hızlı şekilde yapıldığını söyledi. Karip, “Bütün z-kitaplar inceleme ve onay sürecinden geçti” diye konuştu.

-“Fotokopi makinesini kamyona mı yükleyip getirelim?”-
Tablet bilgisayarların ve akıllı tahtaların incelenmediğine yönelik sendikalarca çeşitli iddiaların ileri sürüldüğünü anımsatan Karip, tablet bilgisayarların ve akıllı tahtaların eğitim aracı olmadığını sadece eğitim donanımı olduğunu vurguladı.

Bu donanımların içeriklerinin incelendiğini dile getiren Karip, şunları kaydetti:”Yönetmelikte eğitim aracının tanımı yapılıyor. Bunlar ders kitaplarıdır, çalışma kitaplarıdır, öğretmen çalışma kitaplarıdır…İddialarda ise tablet ve etkileşimli tahtalar da eğitim aracı olarak nitelendiriliyor. Bugüne kadar okullara yüz binlerce bilgisayar alındı biz hiçbir zaman bilgisayarı incelemedik. Bir okula fotokopi makinesi alınacaksa biz onu kamyona yükleyip buraya mı getirtip inceleyeceğiz? Bunun imkanı yok.”