İngilizce Eğitimi Komple Değişiyor

Milli Eğitim Bakanlığı yabancı dil dersi müfredatını değiştirmeye hazırlanıyor.

Yeni modelde öğrenciler 5’inci sınıftan itibaren yabancı dil eğitimi almaya başlayacak. Her yıl bir üst kura geçecek öğrencilerin daha fazla pratik yapması sağlanacak.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 4+4+4 şeklindeki eğitim sistemiyle birlikte okullarda yeni bir uygulamayı daha hayata geçiriyor. Bakanlık yeni eğitim sistemi ile birlikte okullarda yabancı dil eğitimini de kademelendirecek. Buna göre bir öğrenci 5’inci sınıftan itibaren yabancı dil eğitimi almaya başlayacak ve her yıl bir üst kademeye geçecek. Böylece öğrenciler İngilizce derslerinde bir sonraki yıl tekrar yapmayacak.

KUR SİSTEMİ GELİYOR

İkinci kademe birinci sınıfta beginner (başlangıç) seviyesinden eğitime başlayacak öğrenciler, daha sonraki yıllarda elementary (basit), pre-intermediate (orta) ve intermediate (üst) seviyeler olmak üzere İngilizce dilinin seviyelerini tamamlayacaklar. MEB Talim Terbiye Kurulu’nun üzerinde çalıştığı İngilizce dil eğitimi, müfredat oluşturulduktan sonra yeni eğitim sistemi ile birlikte hayata geçirilecek. Dil bilgisi olarak da üst düzeyde verilecek İngilizce eğitimi ile bakanlık yıllardır öğrencilere gösterilen müfredatı da sil baştan yenilemiş olacak.

SUUDİ ARABİSTAN’IN GERİSİNDEYİZ

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV)’ın yaptığı bir araştırmada da konuyla ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Araştırmada İngilizce Yeterlilik Endeksi’nde (İYE) 44 ülke arasında 43’üncü olan Türkiye’nin, İngilizce’nin bilinirliği bakımından da Şili, Endonezya ve Suudi Arabistan’ın gerisinde olduğu ifade edildi. Öte yandan devlet okullarındaki İngilizce öğretmeni açığının ise 8 bin 465 kişi olduğu belirtildi.

‘Öğretmenlere eğitim verilmeli’

Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, mevcut sistemin öğretmenlerin kapsamlı bir dil eğitimi vermesine engel olduğunu söyledi. Eğitiminin öğrencileri sınavlara hazırlamaya yönelik olduğunu ifade eden Özer, “Öncelikle öğretmenlerin yeni modele hazırlanmaları sağlanmalıdır. Öğretmenler yaz aylarında gruplar halinde yurtdışına gönderilmelidir” diye konuştu.

‘Dünya 2’nci 3’üncü dilini öğreniyor’

Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Yasin Aktay da, Türkiye’de öğretilen yabancı dillerin pratiğe dönüştürülmediğini aktaran Aktay, “Öğretmenlere bu yönde gerekli eğitimin verilmediği konusunda ciddi soru işaretleri var. Konuyla ilgili dünyadaki örneklerine bakılmalı. Biz henüz birinci yabancı dili öğrenememişken diğer ülkelerde insanlar ikinci hatta üçüncü yabancı dilini geliştiriyor” dedi.