Zorunlu eğitimde 6 yaşını bitirenlerin okula başladığı sistem artık 5 yaşını bitirenlerin okula başlamasını uygun buluyor.
Buna göre halen 6 yaşını bitirenlerin başladığı ilköğretime, 5 yaşını bitirenler kayıt yaptıracak. AK Parti’nin verdiği ve halen Meclis Milli Eğitim Komisyonu’nun alt komisyonunda görüşmeleri devam eden kanun teklifinde, “Mecburi ilköğretim çağı 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsar. Bu çağ, çocuğun 6 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlar, 14 yaşını bitirip 15 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda biter.” ifadesi yer alıyor.
AK Parti’nin Milli Eğitim Bakanlığı ve eğitimcilerle yaptığı görüşmeler sonrasında ilköğretime başlama yaşının ‘çocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı’ şeklinde değiştirilmesi kararlaştırıldı. Mevcut uygulamada ilköğretim okullarının birinci sınıfına o yılın 31 Aralık tarihinde 72 ayını dolduran (6 yaşını bitiren) çocukların kaydı yapılıyor. Yapılacak kanun değişikliği sonrasında ise 60 ayını dolduran çocukların ilköğretime başlaması öngörülüyor. Değişiklik ‘ilköğretime başlama yaşının bir yıl erkene alınması’ anlamına gelirken, kanun teklifinde okulöncesi eğitimin zorunlu yapılması öngörülmüyor. Öte yandan AK Parti’nin grup toplantısının ‘kapalı’ bölümünde Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, milletvekillerine 12 yıllık zorunlu eğitimi öngören kanun teklifini anlattı.
çocuğun okula erken başlaması bence doğru bir karar ama aynı zamanda eğitimin kalitesi artırılmalı. öğretim kadar eğitime de ağırlık verilmeli üniversite mezunu bir sürü eğitimsiz insan var tomlumda.
benim kaygılarım var bu konuda sürekli eğitim sistemi değişiyor ayak uydurmakta zorlanıyoruz.
ben çok beğendim bu sistemi çocukların erken yaşta okula başlamaları çok güzel olacak çünkü annelerin çoğu çocuğa eğitim verecek kapasitede değil aslında ilk aileler eğitilebilse ne güzel olurdu.