Roman okumayan matematikte başarılı olamaz

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Türkiye’deki öğrencilerin özellikle matematik, fizik gibi sayısal alanlarda dünya ülkelerine göre geri oluşunun temel nedeninin, öğrencilerin okuma kültürünü kazanamamış olmalarından kaynaklandığını söyledi.

Edebiyat, Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin (ESKADER) Timaş Kitap Kahve’de düzenlediği ”Yazar-Okul Buluşması Projesi” konulu ”Babıali Sohbetleri”nin bu haftaki konuğu İstanbul Milli Eğitim Bakanı Muammer Yıldız oldu.

Yıldız, burada yaptığı konuşmada, ”Yazar-Okul Buluşması” projesinin İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğünce okuma kültürünü geliştirme amacıyla başlatıldığını belirterek, proje ile öğrencilerin okuduğu kitapların yazarları ile aynı ortamda buluştuğunu ve öğrencilerin bundan büyük mutluluk duyduğunu kaydetti.

Türkiye’deki eğitim sistemindeki sorunların büyük, İstanbul’daki sorunların ise Türkiye ortalamasının da üzerinde olduğunu ifade eden Yıldız, ”İstanbul’da 330 bin civarında okuma yazma bilmeyen insan var. Bu İstanbul için acı bir durum” dedi.

Yıldız, sohbette kendisine yöneltilen, ”OECD’nin Türkiye ile ilgili eğitim raporunda Türkiye’deki öğrencilerin özellikle matematik, fizik gibi sayısal alanlarda dünyanın gerisinde olmasının temel nedeni nedir?” şeklindeki soru üzerine de şunları kaydetti:

”Ülkemizdeki öğrencilerin özellikle matematik, fizik gibi sayısal alanlarda dünya ülkelerine göre geri oluşunun temel nedeni, okuma kültürünü kazanamamış olmasıdır. Dersler tek yönlü olarak, buyurganlıkla işleniyor. İnteraktif ders anlatımı yeni yayılmaya başlandı. Derslerin öğretilmesinden ziyade neden öğretildiğiyle ilgilenilmesi gerekir. Dersleri soğuk bir şekilde anlatmak öğrenciye bir şey katmaz. Dersin hayata entegrasyonunun sağlanması gerekir.”

Yıldız, okumanın bir çevre ve ortam işi olduğuna dikkati çekerek, toplumsal statüsü ne olursa olsun herkesin okuma bilinci ile dolu olması, bunu bir hayat biçimi haline getirmesi gerektiğini söyleyerek, müdürlük olarak tüm çalışanlarla birlikte ”Biz okuyalım” isimli çalışma düzenlediklerini ve tüm çalışanları bu etkinlikle kitap okumaya davet ettiklerini ifade etti.

Sürekli test mantığı ile öğrencilerin yarış sistemine tabi tutulmasının yanlış bir uygulama olduğunu dile getiren Yıldız, asıl amacın okutulacak dersin bilinçli bir şekilde mantığının öğretilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Yıldız, çocukların ”Test ile tost” arasına sıkıştırılmaması gerektiğini vurgulayarak, ”Roman okumayan bir öğrencinin başarılı olması beklenemez” dedi.