Balkan Matematik Olimpiyatları, Antalya’da başladı

29’uncusu gerçekleşen Balkan Matematik Olimpiyatları Antalya’nın Serik İlçesi’ne bağlı Belek Beldesi’nde başladı…

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) desteğiyle Voyage Otel’de düzenlenen olimpiyatların açılış töreninde konuşan olimpiyat jürisi başkanı Doç. Dr. Azer Kerimov, Balkan Matematik Olimpiyatı’nın 10 yıl önce de Antalya’da yapıldığını hatırlattı. Doç. Dr. Kerimov, Balkan ülkelerinden gelen genç matematikçilerin, olimpiyatlarda zorlu matematik problemleriyle ter dökeceklerini söyledi. Balkan Matematik Olimpiyatları’nın alanında prestijli ve önemli bilimsel yarışma olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Azer Kerimov, önceki yıllarda olimpiyatlarda yarışan öğrencilerin matematik olimpiyatları topluluğunun aktif üyeleri haline gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Doç. Dr. Kerimov, olimpiyatları düzenleyen ve maddi destek sağlayan TÜBİTAK’a da teşekkür etti.
TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanı Prof. Dr. Şemsettin Türköz ise TÜBİTAK olarak genç zihinleri bilime teşvik eden organizasyonları düzenlemekten gurur duyduklarını belirterek, TÜBİTAK’ın geçen yıl da 43’üncü Kimya Olimpiyatı’nı düzenlediğini hatırlattı. Matematiğin tüm bilimsel çalışmaların ortak dili olduğunu belirten Prof. Dr. Türköz, sanılanın aksine matematiğin gündelik hayatın her alanında insanların karşısına çıktığını söyledi.

29’uncu Balkan Matematik Olimpiyatları’na 21 ülkeden 123 öğrenci katılıyor. TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen olimpiyatta öğrencilere ’Sonlu matematik’, ’Geometri sayıları teorisi’ alanlarında sorular yöneltiliyor.

Türkiye’yi 19’uncu Ulusal Bilim Olimpiyatlarında ve mart ayında yapılan matematik branşı takım seçme sınavında başarılı olan öğrenciler iki ekip olarak temsil ediyor. Matematik olimpiyatları 1 Mayıs’ta yapılacak ödül töreniyle sona erecek.