LYS Sınav Giriş Yerleri Belli Oldu

Üniversite sınavlarının ikinci ayağı olan LYS sınav yerleri belli oldu. 13-14 haziranda yapılacak olan LYS sınavı ÖSYM tarafından geçtiğimiz gün açıklandı. LYS sınavına girecek olan adayların girecek oldukları okullara yanlarında sınav giriş belgesinden başka, fotoğraflı ve onaylı kimlik kartlarını yanlarında bulundurmaları mecburdur. Nüfus cüzdanı, pasaport, zorunlu askerlik görevini yerine getiren er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler için askeri kimlik belgesi (bu özel durum, muvazzaf askerler için geçerli değildir.), hükümlü (tutuklu) adayların bu durumu kanıtlayan resimli belge Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar, pasaportları bulunmayan KKTC vatandaşlarının fotoğraflı ve kimlik numaralı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kimlik Kartı ile çipli, manyetik şeritli, 16 rakamdan oluşan baro kart ve 7 rakamdan oluşan güvenlik kodu bulunan geçerlilik tarihi dolmamış resmi Avukat Kimlik Belgesi özel kimlik belgesi olarak kabul edilir. Bunların dışında sürücü belgede dahil olmak üzere hiç bir hiç biri sınava giriş için yeterli olmayacaktır. Sınava girecek adayların diğer dikkat etmesi gereken bir hususta nüfus cüzdanıdır, damgalı, sizleri tanıyabilecekleri fotoğraflı ve kesinlikle T.C kimlik numarası bulunması gereklidir. Bunlardan herhangi biri eksik olması durumunda adayın mazereti ne olursa olsun sınava alınmayacaktır veya sınavı geçersiz sayılacaktır. En dikkat edilmesi gereken belgelerinizi eksiksiz bir şekilde yanınızda bulundurmanızdır. Bunların yanında kalem, silgi, kalemtıraş v.b. sınava götürülmeyecektir bu  ihtiyaçlarınız ÖSYM tarafından tedarik edilecektir. Sınav yerlerini aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz.

LYS SINAV GİRİŞ YERLERİ TIKLA ÖĞREN

lys-sinav-giris-yerleri-belli-oldu-1

LYS Sınav Takvimi

LYS beş farklı oturumda gerçekleşecektir.

  • LYS-4 ( Tarih, Coğrafya, Felsefe ve Din kültürü gurubu) 13 haziran 2015 cumartesi saat: 10.00’ da yapılacaktır.
  • LYS-1 ( Matematik-2, Geometri gurubu) 14 haziran 2015 Pazar saat: 10.00’ da yapılacaktır.
  • LYS-5 ( Yabancı Dil gurubu ) 14 haziran 2015 Pazar saat: 14.30’ da yapılacaktır.
  • LYS-2 ( Fizik, Kimya, Biyoloji gurubu) 20 Haziran Cumartesi saat 10.00′ da yapılacaktır.
  • LYS-3 ( Edebiyat, Coğrafya-1 gurubu) 21 Haziran Pazar saat 10.00’da yapılacaktır.

lys-sinav-giris-yerleri-belli-oldu-2

LYS Puanları Nasıl Hesaplanacak

LYS’ de uygulanan testlere verilen cevaplar her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Her sınav için standart puan hesaplanacaktır, belirlenen bu standart puanların hesaplanmasında aşağıda ki gibi bir yol izlenecektir.

  • Her adayın testlere verdiği doğru ve yanlış cevaplar belirlenecektir. Net hesaplaması yapılacaktır. Net hesaplaması da her 4 yanlış verilmiş cevaptan bir doğru yanıt silinerek yapılmaktadır. Net hesaplaması yapıldıktan sonra adayın testten almış olduğu ham puan hesaplanacaktır.
  • Son sınıfta okuyan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak tüm adaylar için ortalaması ve standart sapması bulunacaktır.
  • Bu ortalama ve standart sapması kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.
  • Sınavdan sonra yapılan tüm analizlerde bir testteki sorulardan herhangi biri biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı taktirde, ilgili testte yer alan sorulardan herhangi birini işaretleyen adayın o sorusu doğru kabul edilecektir.
  • Hesaplanan standart puanlar ve adayların ağırlıklı LYS puanları (ALYS) hesaplanacaktır.
  • ALYS puanları kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olarak dönüştürülerek LYS puanları oluşturulacaktır.

lys-sinav-giris-yerleri-belli-oldu-3

LYS Puanları Nasıl Kullanılacak

LYS puanı 180 ve üzeri olan adaylar, LYS puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte ve YGS puanı ile öğrenci alan lisans veya önlisans programlarını tercih edebileceklerdir. LYS’de 180 puan altında kalan adaylar ise sadece YGS puan türünde tercih yapabilecekler veya açık öğretim tercih etme hakları bulunacaktır. Bu adayların LYS den tercih yapma hakları yoktur.

lys-sinav-giris-yerleri-belli-oldu

 LYS Sonuçları Nasıl Duyurulacak

Adaylar LYS sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr İnternet adresinden öğrenebileceklerdir. Sınava giren adayların adreslerine sınav sonuç belgeleri gönderilmeyecektir. Resmi internet sitesinden yapılan duyurular adaylara tebliğ hükmündedir.