Bir Üniversitede Daha Kürçe Eğitim

Hakkari Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Battal Aslan bazı derslerinin önümüzdeki haftadan itibaren Kürtçe olarak verilmeye başlanacağını belirtti.

Hakkari Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Battal Aslan, ”Senato toplantısında alınan karar üzerine fakülte ve meslek yüksek okullarında genel seçmeli olarak ‘Kürt Halk Edebiyatı’, ‘Kürt Dili Grameri’ ve ‘Hakkari Diyalektik İncelemeleri’ derslerinin önümüzdeki haftadan itibaren Kürtçe olarak verilmeye başlanacak” dedi.

Prof. Dr. Aslan, AA Muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite senatosunda alınan karar gereği fakülte ve meslek yüksek okullarında genel seçmeli ders olarak ”Kürt Halk Edebiyatı”, ”Kürt Dili Grameri” ve ”Hakkari Diyalektik İncelemeleri” derslerinin Kürtçe olarak verilmesi için ay başında müracaatların alınmaya başlandığını söyledi.

2 bini aşkın öğrencisi olan üniversitede 80 öğrencinin 3 ayrı ders için başvuruda bulunduğu belirten Aslan, bu dersler için fakülte ve yüksek okulda öğrenim gören tüm öğrencilerin mevcut derslerden farklı olarak yalnızca iki kredili bir ders seçme imkanı verildiğini söyledi.

Bu 3 dersin her birinin haftada ikişer saat verileceğini dile getiren Aslan, şöyle devam etti:

”Her ders için hafta içinde iki ayrı günde ve farklı saatlere konulacak. Tüm bölümlerde okuyan öğrencilerin dersleriyle çakışmayacak şekilde dersleri seçme imkanı verildi. Bu dersler için üniversiteden 10 öğretim üyesi müracaat etti. İkisi üniversite öğretim üyesi ve 1’i ise dışarıdan olmak üzere 3 kişi görevlendirildi. Bu hocalarımız dersleriyle ilgili kitapları kendileri belirleyecek. Kürtçe kitaplardan ders yapacaklar ama Türkçe kitaplardan da yararlanabilirler. Önümüzdeki hafta eğitimlere başlayacak dersler için toplam 80 öğrenci kaydını yaptırdı.”

Kürtçe seçmeli 3 dersi sadece üniversitedeki Kürt çocukları için açmadıklarını ifade eden Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Nasıl ki Kürt çocukları Türkçe’yi öğreniyorsa, Türk çocukları da Kürtçe’yi öğrenebilir. Neden öğrenmesinler. Biz olaya öyle bakıyoruz. Düşünce olarak Arapça, Farsça ve diğer bütün dünyada bütün dillerinin de üniversitelerimizde okutulmasından ve öğretilmesinden yanayız. Bir dünya dilini kendi üniversitelerimizde öğrencilerine öğretirken kendi ülkemizdeki bir dilin üniversite düzeyinde öğrencilerimizin, çocuklarımızın öğrenmesine karşı gelmek akılcı değildir. Bizim bu uygulamamız devletimizin genel politikasına ve Türkiye’nin gelmiş olduğu bu olgunluk düzeyine uygundur. Yaklaşık 10 aydır Hakkari’de görev yapıyorum. Hakkari sanıldığı gibi olmadığını gördüm ve belki hayatımın en bilinçli ve en anlamlı günlerini, aylarını burada yaşıyorum.”