Ders kitapları gelecek yıl burslu öğrencilere de ücretsiz

MEB, devlet okullarındaki öğrencilere dağıtılan ücretsiz ders kitaplarının gelecek yıl özel okullardaki ücretsiz ve burslu öğrenim gören öğrencilere dağıtılması için hazırlıklara başlandı.

 

MEB, 2003-2004 eğitim-öğretim yılından itibaren devlet okullarının ilköğretim öğrencilerine, 2006-2007 eğitim-öğretim yılından itibaren ortaöğretim öğrencilerine, 2009-2010 eğitim öğretim yılından itibaren de açıköğretim, ilköğretim ve ortaöğretim öğrencileri ile okuma yazma bilmeyen yetişkinlere yönelik tüm ders kitaplarını ücretsiz dağıtıyor.

Bu eğitim öğretim yılında ilköğretimde 128 milyon 419 bin 276, ortaöğretimde 75 milyon 856 bin 385 kitap dağıtıldı. Ayrıca bu yıldan itibaren ortaöğretimde mesleki ve teknik eğitim okulları öğrencilerinin modüler kitapları da ücretsiz dağıtılmaya başladı.

Bakanlık, 2012-2013 eğitim öğretim yılında özel okullarda ücretsiz ve burslu öğrenim gören öğrencilerin ders kitaplarını Ücretsiz Ders Kitabı Projesi kapsamında karşılayacak.

-Kitap listeleri belirlendi-

MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, bu ders kitabı ihtiyaçlarının il il tespit edilebilmesi için çalışıyor.

Gelecek dönemde ilköğretim ve ortaöğretim okulları ders kitaplarının isimleriyle ihtiyacın belirlenmesine ilişkin çizelge illere gönderildi. Bu şekilde kitap ihtiyacı tespit edilecek.

Ücretsiz Ders Kitabı Projesi kapsamında alınan kararla özel eğitim okullarında örgün eğitim gören öğrencilerin ders kitaplarının da ücretsiz verilmesi uygun görüldüğünden gelecek yıl özel eğitim okullarında (özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin gittiği kurumlar) okutulacak ders kitabı ihtiyacı da belirlenecek.

Özel öğretim kurumlarındaki yaklaşık 15-20 bin burslu ve ücretsiz öğrenci de önümüzdeki eğitim döneminde ücretsiz ders kitaplarına kavuşacak.

Mevzuata göre özel öğretim kurumları, öğrenim gören öğrenci sayısının yüzde 3’ünden az olmamak üzere ücretsiz öğrenci okutmakla yükümlü bulunuyor. Milli Eğitim Bakanlığınca bu oran yüzde 10’a kadar artırılabiliyor. Ücretsiz okutmada şehit ve malul gazi çocuklarına öncelik veriliyor.

Özel öğretim kurumları başarılı öğrencilere karşılıksız burs da verebiliyor. Burs verecekleri öğrenci sayısını kurumları kendileri belirliyor.