Dikkat! KPSS’de Büyük Değişiklik

Milli Eğitim çalıştayında öğretmen adayları için “lalalık” gibi ilginç öneriler yapıldı.

Adaylar, mezun oldukları branşlardan da özel testleri çözecek ve üç aşamalı KPSS ile karşılaşacak…

Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) düzenlenen Ulusal Öğretmen Stratejisi Çalıştayı’ndan atanmayı bekleyen öğretmen adayları için sürpriz bir öneri çıktı. Önerinin MEB’in onayı ile kesinlik kazanması halinde, KPSS’de genel kültür, genel yetenek, eğitim bilimleri testlerini çözen öğretmen adayları, mezun oldukları branşlardan da kendileri için özel hazırlanan testleri çözmek zorunda kalacak. ÖSYM, 136 ayrı öğretmenlik branşında soru hazırlayacak. Yeni sistemin hayata geçmesiyle öğretmenler üç aşamalı KPSS ile karşılaşacak. Öğretmen adaylarının çözeceği testlerde soruların yüzde 30’u genel kültür ve yetenek, yüzde 30’u eğitim bilimleri, yüzde 40’ı branş bilgisinden oluşacak. Çalıştayda, eğitim fakültesini kazanandan psikolojik sorunu bulunmadığına dair rapor istenmesi, mahrumiyet bölgesinde çalışan öğretmene yüzde 30 ek ödeme ile ücretli öğretmenliğin kaldırılması gibi öneriler de alındı.

Öneri aşamasında
Eğitimci, sendika temsilcisi, öğretmen ve MEB bürokratlarından oluşan 240 kişinin katılımıyla yapılan çalıştayda, dikkat çeken öneriler alındı. Taslak halindeki öneriler düzenlenip Bakan Ömer Dinçer’e sunulacak. Dinçer’in onayladığı başlıklar Ulusal Öğretmen Strateji Belgesi’ni oluşturacak.

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “15 yıl aynı okulda çalışan öğretmenin il içi rotasyona tabi tutulması” önerisinin AK Parti milletvekillerinin gündeme getirmesiyle öneri haline getirildiğini savundu. Çalıştayda öne çıkan bazı öneriler şöyle:

– 2050’ye kadar öğretmen yetiştirme programlarının kontenjanları projeksiyonlara göre sınırlandırılmalı.
– 10 yılını dolduran öğretmenler sınavla eğitim akademisinde eğitime alınmalı.
– Öğretmenlik uygulaması, intörnlük sistemine benzeri yapıya kavuşturulmalıdır. Yeni başlayan öğretmenlere mentorluk/lalalık sistemi uygulanmalı.
– Eğitim fakültelerine uygun öğrenci seçimi yeterli değil.
Eğitim fakültelerinin öğrenci kontenjanları azaltılmalı.Milliyet