Okuma Yazmada Kadınların Azmi

Yurt genelinde, ”Ana Kız Okuldayız” kampanyasıyladüzenlenen okuma yazma kurslarına 2 milyon 224 bin 539 kişi katıldı, 1 milyon 543 bin 39 kişi okur yazarlık belgesi aldı.

Türkiye genelinde okuma yazma seferberliği başlatan ”Ana Kız Okuldayız” kampanyasıyla düzenlenen kurslara katılan 2 milyon 224 bin 539 kişi’den 1 milyon 650 bin 758’ini kadınlar oluşturdu.

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli, 2008 yılında başlatılan ”Ana Kız Okuldayız” okuma yazma kampanyasıyla ilgili bilgiler verdi.

Kampanya kapsamında hiç okuma yazma bilmeyenler için düzenlenen kurslardan toplam 1 milyon 543 bin 39 kişinin belge almaya hak kazandığını bildiren Biçerli, okuma yazma kurslarını bitirenlerden diğer bazı derslere ilişkin eğitimlere de katılarak, belge alan kursiyer sayısının 281 bin 165 olduğu söyledi.

Açılan tüm kurslara toplam 2 milyon 224 bin 539 kişinin katıldığını kaydeden Biçerli, kurslara katılanların büyük çoğunluğunu kadınların oluşturduğuna dikkati çekti. Biçerli, ”Kurslara 1 milyon 650 bin 758 kadın, 573 bin 781 erkek başvurdu” dedi.

Türkiye genelinde toplam 150 bin 910 kurs açtıklarını ifade eden Biçerli, ”Okumaz yazmazlıkla mücadele, Türkiye’nin kadim problemidir, çok eski zamanlardan beri üstüne gittiğimiz bir problemdir. Doğrusu bu proje, bu problemle savaşma noktasında bize önemli destek verdi. İyi bir mesafe katedildiğini düşünüyorum” diye konuştu.

”Çok azimli kursiyerlerimiz var”
Okuma yazma bilmeyenlerin tespiti anlamında bazı zorluklar yaşandığını, bu sorunun muhtarlarla bağlantı kurularak çözmeye çalıştıklarını dile getiren Biçerli, okuma yazma bilmeyenleri tespit etmek için genel müdürlüğün bünyesindeki halk eğitim merkezlerinin de mahallelerde alan taraması yaptığını anlattı.

Biçerli, ”Onun dışında kimi yerde Yüksek Seçim Kurulu’yla bağlantı kurup, onlardan veri almaya çalışıyoruz. Mesela, seçimlerde parmak basıyorsa vatandaş, okuma yazma bilmiyordur. Tespit konusu sıkıntılı” dedi.

Çok azimli kursiyerlerin bulunduğunu dile getiren Biçerli, çoğunluğu 60 ve üstü yaş grubundakilerin bir şey öğrenmesinin zor olabildiğini, bazen de söz konusu kişilerin öğrenmek istemeyebildiğini kaydetti.

”Gelecek nesil okuma yazma bilen bir nesil olacak”
Birinci kademe olan okuma yazma kurslarını bitirenlere daha sonra seçmeli olarak matematik, hayat bilgisi gibi derslerin de verildiği ikinci kademe kurslara katıldığını bildiren Biçerli, birinci kademeyi bitirerek ikinci kademe kurslara katılanların sayısının az olduğuna dikkati çekti.

Kursiyerlerin bir kısmının okuma yazmayı temel düzeyde öğrendikten sonra kursun ikinci kademesine devam etmediğini belirten Biçerli, okuma yazma seferberliğinin bitebilecek bir mücadele olduğunu kaydetti.

Biçerli, ilköğretim zorunlu olduğunu hatırlatarak, zorunlu eğitimin liseye çekilmesiyle gelecek nesillerin okuma yazma bilen bir nesil olacağını söyledi. Biçerli, ”Kurslarla 2 milyon 224 bin 539 kişiye ulaşılabilmesi az bir başarı değil” dedi.

Halk eğitim merkezlerindeki kursların, 12 kişiden az olunca açılmadığı bilgisini veren Biçerli, okuma yazma bilmeyenler için düzenlenen kursların ise kaç kişi olursa olsun açıldığını söyledi.

En çok kursiyer İzmir’den
Biçerli, Ana Kız Okuldayız kampanyası kapsamında açılan kurslara en fazla katılımın İzmir’de olduğunu açıkladı. Bu ili, İstanbul ve Diyarbakır’ın izlediğini belirten Biçerli, kursiyerlerin başarı sıralamasında ise ilk sırada Uşak’ın bulunduğuna dikkati çekti. Uşak’tan sonra İzmir, Tekirdağ, Gümüşhane ve Rize’nin en başarılı ilk beş il olduğunu dile getiren Biçerli, bu illerin okur yazar yapılması hedeflenen vatandaş sayısına ulaşma noktasında başarılı olduğunu söyledi.

İllerin 2008 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre okumaz yazmaz kişi sayısının 4 milyon 863 bin 414 olduğu bilgisini veren Biçerli, 4 yılda, bu sayının yüzde 60’ının okur yazar yapılmasının hedeflendiğini bildirdi.

En yüksek oran Uşak, en düşük ise Osmaniye
81 ilde okuma yazma kurslarına ilişkin verilerin toplanması için çalışmalar yapıldığını ancak her ilin verilere ulaşma seviyesinin farklı olduğunu belirten Biçerli, okur yazar yapılan vatandaş sayısının en yüksek olduğu illeri şöyle sıraladı:
1. Uşak, yüzde 94.70
2. İzmir, yüzde 89.89
3. Tekirdağ, yüzde 89.85
4. Gümüşhane, yüzde 89.29
5. Rize, yüzde 87.29

İstenilen okuma yazma oranına ulaşma bakımından başarısı düşük olan son beş il ise şöyle:
1. Osmaniye, yüzde 5.52
2. Erzincan, yüzde 5.57
3. Bolu, yüzde 6.10
4. Niğde, yüzde 6.89
5. Kars, yüzde 7.26

Tüm kurslara katılım açısından kursiyer sayısı en fazla olan iller şöyle:
1. İzmir, 180 bin 799 kursiyer
2. İstanbul, 154 ben 523 kursiyer
3. Diyarbakır, 128 bin 744 kursiyer
4. Hatay, 110 bin 282 kursiyer
5. Van, 109 bin 320 kursiyer

Kursiyer sayısı en düşük il ise 955 kursiyer ile Bayburt olarak belirlendi.