Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan Ortaöğretim Yönetim Taslağı’na göre, okullarda sağlık hizmetlerini yürütmek üzere hemşire görevlendirilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) hazırladığı “Ortaöğretim Kurumları Yönetim Taslağı”na göre, okullarda sağlık hizmetlerini yürütmek üzere hemşire görevlendirilebilecek. Hemşireler, okullarda gıda zehirlenmesiyle ilgili önlemleri ve öncelikleri belirlemekle de görevli olacak.
MEB’in “Ortaöğretim Kurumları Yönetim Taslağı”na göre, görevlendirilecek hemşireler, okulda rahatsızlanan öğrencilere revirde ilk müdahaleyi yapacak, revirde tedavisi mümkün olmayanların sağlık kurumlarına nakillerini gerçekleştirerek, gerekirse refakat edecek. Süt dağıtımıyla gündeme gelen okullarda gıda zehirlenmesiyle ilgili önlemleri ve öncelikleri belirlemekle de görevlendirilecek olan hemşireler, sınıf rehber ve belletici öğretmenleriyle iş birliği yaparak okulda temizlik ve hijyenik ortamın sağlanmasına katkıda bulunacak.
-“HEMŞİRELERİN NASIL İSTİHDAM EDİLECEĞİ KONUSUNDA BİR DÜZENLEME YOK”-
Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, ANKA’ya yaptığı değerlendirmede, “her okula bir hemşire” uygulamasının uzun zamandır dillendirildiğini; ancak ilk defa MEB’in bu yönetmelik taslağında okulların hemşire istihdam edebileceğine dair bir düzenleme olduğunu söyledi. Öğrencilerin sağlığı için bu tür bir uygulamaya gidilmesinin olumlu olduğunu belirten Kahveci, şunları ifade etti:
“Yeni hemşire istihdamına katkı sağlayabilir; fakat hemşirelerin nasıl istihdam edileceği konusunda bir düzenleme yok. Türkiye’de kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında yaklaşık 94 bin hemşire görev yapıyor. Okul sayısı ise 70 bin. Böyle bir tablo varken, MEB, hemşireleri KPSS ile atayarak mı istihdam edecek? Önce bunların belirlenmesi gerekir.”