Sınav heyecanından kurtulma yöntemleri

İlk defa üniversite sınavlarına girecek öğrenciler heyecan sebebiyle karamsarlığa kapılıyor ve sınavları beklediklerinden kötü geçiyor.

En iyi hazırlanan öğrencinin bile “Acaba çalışmam yeterli oldu mu?” sorusuyla rahatsız olmaya başladığı bir dönemden geçiliyor. Peki, bu dönemi sorunsuz atlatarak başarılı bir sınav geçirmek nelere bağlıdır? Öncelikle bu dönem her ne kadar sınava yakın bir zaman olsa da diğer zamanlardan çok farklı olmayan, gerek çalışma düzeni, gerekse yaşamsal olarak hayat düzenimizin değişikliğe uğramaması gereken bir dönemdir. Bu nedenle öğrencilerin bu dönemi farklı olarak algılamamaları ve hayatlarına normal akışında devam etmeleri gerekir.

Her zamanki saatinde yatıp kalkmaya dikkat edin. Yemek alışkanlıklarınızı da ufak tefek düzenlemelerle yine aynı düzende devam ettirin. Özellikle bu dönemde aşırı tuzlu, aşırı yağlı yiyeceklerden kaçının. Ders çalışmanızı etkileyecek TV izleme, Facebook, Twitter vb. kullanımı, bilgisayar oyunu oynama gibi etkinliklere bu dönemde sınırlama getirin.

Uzun zamandır hazırlanmış olduğunuz sınavı bir dönüm noktası olarak görmeden yapmış olduğunuz çalışmaların uygulamasını sınavda yapacağınızı düşünmek kaygı düzeyinizi de düşürecektir. Öğrenciler ve ailelerin, yaptıkları tüm çalışmalara rağmen kendilerindeki heyecandan da tamamen kurtulmaları da mümkün olmayabilir. Bu durumda da endişe edilmemesi gerekir. Çünkü bu dönemde kontrol altındaki bir heyecanın zararı yoktur. Yapacağımız tüm çalışmalar heyecanımızı kontrol altına alabilmek için olmalıdır.