ZKÜ’li Öğrenciler ÖMSS’ye Hazırlıyor!

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’nde eğitim gören 10 öğrenci engelli iki kişiye Özürlü Memur Seçme Sınavı için haftada 5 gün ücretsiz ders veriyor.

”Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları ile Yapılacak Merkezi Sınav ve Kura Usulü Hakkında Yönetmelik” uyarınca 29 Nisan’da yapılacak ÖMSS için Zonguldak Fatih Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulunca açılan kursa, doğuştan görme engelleri nedeniyle ulaşım sorunu yaşadıklarından Aziz (25) ve Dilek Üzüm (27) kardeşler katılamadı.

Bunun üzerine İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, ZKÜ Toplum Gönüllüleri Kulübü ile irtibata geçmesinin ardından üniversite öğrencileri iki kardeşe matematik, Türkçe, tarih ve coğrafya konularında ders vermeye başladı.

Kardeşler, evlerinin yakınındaki huzurevinin salonunda 10 öğrenci tarafından günde 2’şer saat verilen dersleri braille alfabesi (körler alfabesi) kullanıp not alarak sınava hazırlanıyor.

ZKÜ Toplum Gönüllüleri Kulübü üyesi ve Fizik Bölümü öğrencisi Deniz Güzel, yaptığı açıklamada, engellilere yönelik projeler hayata geçirdiklerini, bu kapsamda ÖMSS’ye hazırlanan iki görme engelliye ders verdiklerini söyledi.

Hafta içi her gün 10 üniversite öğrencisinin iki kardeşi sınava hazırladığını anlatan Güzel, ”Onların hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı olmaya çalışıyoruz. İnşallah sonunda güzel şeyler olacak. Görerek anlatmak ile okuyarak anlatmak çok farklı. Ben onlardan anlattığım konuları hayal etmelerini ve canlandırmaların istiyorum. Çok gayretliler, öğrenmeye çok açlar” dedi.
Demet Eroğlu da, üniversitedeki derslerinin ardından engelli kardeşlere yardımcı olmaya çalıştıklarını, onlardan da engellilerin yaşam zorlukları hakkında bilgiler edindiklerini kaydetti.

-”Kimseye muhtaç olmak istemiyoruz”-

Görme engelli kardeşlerden Dilek Üzüm, ÖMSS için kurs açıldığını duyduklarında kayıt yaptırmak istediklerini ancak kursa akşamları olduğu için gidemediklerini belirterek, şöyle dedi:”Kurs geç saatlerde bittiği için gidip gelmemiz sıkıntı olacaktı. Sorunumuzu gidermek amacıya İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri üniversite öğrencileriyle görüşmüş. Onlar da bize yardımcı oluyorlar. Kursta işlediğimiz dersleri evde tekrar ediyoruz. Öğrencilerin bize yaklaşımları çok iyi ve güzel ders anlatıyorlar. Yarın bir gün anne ve babamız yaşamını yitirdiğinde kendi ayaklarımızın üstünde durmalıyız. Kimseye muhtaç olmak istemiyoruz. Özel sektörde iş bulamadığımız için memur seçme sınavı bizim için çok önemli.”

Aziz Üzüm de sınava iyi hazırlandıklarını, ÖMSS’yi kazanarak işe yerleştirilmenin hayalini kurduklarını sözlerine ekledi.