Meslek Liseleri için yeni ek puan heyecanı

Yüksek Öğretim Kurumu’nun yaptığı son düzenleme üniversiteye gitmek isteyenmeslek liselilerin önünü açtı.

Yeni uygulamaya göre yetiştiği alanda tercih yapan meslek liseliye üniversite sınavında ek 20 puan verilecek. 28 Şubat askerimüdahalesiyle üniversiteye girişleri zorlaştırılanmeslek liselerine iade-i itibar yapıldı. Artık meslek liseliler, üniversite tercihlerinde kendi okuduğu alanla ile ilgili bölümleri tercih ederse aldığı puanın üzerine ek 20 puan verilecek. 28 Şubat sürecinde en ağır darbeyimeslek liseleri ile imamhatipler aldı. Eğitim 8 yıllık kesintisiz hale getirilirkenmeslek okulları ve imamhatiplerin ortaokul bölümleri kapatıldı. Bu okulların lise kısmına ise üniversiteye giriş sınavlarında düşük “katsayı” uygulanarakmeslek lisesimezunlarının üniversitelere girişi zorlaştırıldı.

MAĞDURLARA POZİTİF AYRIMCILIK

Yıllardır tartışılan uygulamaya Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) 2009 yılında son vermişti. 28 Şubat sürecinin en sert kararlarından olan “katsayı” uygulamasının kaldırılmasının ardından yeni bir katsayı uygulaması daha getirildi. Önceden mesleki ve teknik liseler ile imamhatip liselerinde okuyan öğrencilerin üniversitelere giriş sınavlarında puanları düşürülüyordu. Yeni başlatılan uygulama ile bu liselerde okuyan öğrencilerin eğitim aldığı alanıyla ilgili üniversitede o bölümü tercih etmeleri durumunda ek puan verilecek. Meslek liseleri ile imam hatip liselerinde okuyan öğrencilerin kendi alanlarına ilişkin tercih yapmaları durumunda eklenen artı puanın katsayısı, 0.04 ile çarpılacak. Buna göremeslek lisesi kökenli adaylar kendi alanlarında tercih yaparsa yeni düzenlemeye göre puanlarının üzerine 20 ek puan alacaklar. Ancak bu uygulama üniversiteye giriş sınavına ilişkin kılavuz yayınlandığı için önümüzdeki yıldan itibaren hayata geçirilecek.

HER YERE GİREBİLECEKLER

Meslek lisesinden mezun olan öğrenciler, bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya bunlara en yakın olanmesleki ve teknik önlisans yükseköğretim programlarına sınavsız olarak yerleştirilebilecek. Öte yandanmeslek veya imam hatip liselerinde okuyan öğrenciler katsayı uygulamasının kaldırılmasıyla birlikte alan dışı bölümü de tercih edecek. Örneğinmeslek lisesinde bilgisayar bölümü okuyan öğrencinin puanının tutması halinde hukuk veya tıp bölümlerini seçebilecek. Ancak öğrenci bu bölümleri tercih ederken puanlarının üzerine ek puan verilmeyecek.

OKUL BAŞARI PUANI DEĞiŞTi

Okul Başarı Puanları (OBP) Meclis’e sunulan teklifle yeniden düzenlendi. Ortaöğretim bitirme başarı notlarının en küçüğü olan 100 puan, 250 puana yükseltildi. 100-500 arası olan OBP aralığı, 250-500 aralığına çekildi. Buna göre adayların sınav puanına eklenen en düşük okul başarı puanı 12’den 30’a yükseltilmiş oldu. En yüksek puan ise 60 olarak kaldı. Böylece öğrencilerin üniversiteye girişte okul yerine kişisel başarıları ön plana çıkacak.